Kotitalousvähennys

Voit hyödyntää energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät remontointi- ja asennustöiden kulut osana kotitalousvähennystä.

Hyödynnä kotitalousvähennys verotuksessa

Kotitalousvähennys on käytössä oleva verovähennys, joka koskee kotitalous-, hoiva- ja peruspalveluja. Vähennyksen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä käyttämään kotitalouspalveluja ja helpottaa arjen sujumista. Vähennyksen määrä on 40% maksetun palvelun hinnasta, kuitenkin enintään 2 400 euroa henkilöä kohden vuodessa. Vähennykseen oikeuttavia palveluita voivat olla esimerkiksi siivous-, remontointi-, hoiva- ja puutarhanhoitopalvelut. Energiajärjestelmän uusimisesta koituvat asennuskulut ovat vähennyskelpoisia remontointitöitä, jotka voit hyödyntää kotitalousvähennyksessä.

Vuonna 2023 kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa / henkilö kodin kunnossapitotöihin.

Kotitalousvähennyksen jakaminen

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen verovähennys. Vähennyksen voi jakaa puolison kanssa ja saada maksimissaan 4 500 euroa kotitalousvähennystä. Molempien täytyy kuitenkin maksaa omavastuu, joka on 100 euroa. Jos perhe maksaa remontti- tai kotitöistä alle 5 875 euroa, vain yhden perheenjäsenen kannattaa hakea kotitalousvähennystä. Silloin maksatte omavastuun vain yhden kerran. Omavastuu on 100 euroa vuodessa. Kotitalousvähennystä saat kotitaloustyön teettämiseen sekä kodin tai vapaa-ajan asunnon remontointiin, perusparannus- ja kunnossapitotöihin.

Voit hakea puolisosi kanssa vähennystä seuraavasti:

  • Yhteensä 4 500 euroa vuodessa remonttikuluista
  • Yhteensä 7 000 euroa  kotitalous-, hoiva ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta.

Jos puolisoiden vähennys on yhteensä korkeintaan 2 250 euroa (tai 3 500 euroa), voitte halutessanne hakea koko vähennyksen vain toisen puolison verotuksessa. Silloin maksatte omavastuun vain yhden kerran.

HUOM! Kotitalousvähennystä ei voi yhdistää ELY-tukeen tai ARAn energia-avustukseen.

Kotitalousvähennys työn hinnasta

Huomaa, että kotitalousvähennystä voi hakea vain työn hinnasta, et esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Esimerkiksi maalämpöhankkeissa työ pitää sisällään esimerkiksi maalämpöpumpun asennustyön, vanhan järjestelmän purkamisen sekä lämpökaivon lähes kokonaisuudessaan. Vähennyksen voi ilmoittaa joko suoraan verokortille tai veroilmoitusta tehdessä. Verokortille ilmoitettaessa vähennyksen saa heti. Veroilmoitukseen tehtynä vähennyksen saa jälkikäteen jäännösverossa tai veronpalautuksessa huomioituna.

Verohallinto antaa lisätietoa kotitalousvähennyksestä ja sen edellytyksistä.

Lisätiedot – vero.fi

Muista myös energiatuet kuluttajille

Lue lisää energiatuista kuluttajille osana energiaremonttia.

Tutustu energiatukiin

Lue lisää